cache1.jpg

1875-ben a thébai (luxori) nekropolisz területén, Dejr el Bahari környékén legeltető kecskepásztor, Ahmed Abd-el-Rasul egyik kecskéje elveszett. Keresésére indulva meghallotta az állat hangját: valahonnan a föld alól szólt. A bokrok között végül rábukkant egy aknára, amely olyan mély volt, hogy kötelet kellett hoznia a leereszkedéshez. Az akna aljából egy hosszú folyosó indult, amelynek végén a pásztor egy koporsókkal teli nagy sírkamrába jutott.

Kincseskamrát talált, ez számára is egyértelmű volt, de amíg ő csak az itt talált több ezer éves ékszereket, szobrokat és használati tárgyakat tekintette értéknek, az 1881-ben belépő szakértő régész ennél sokkal többet látott. (A luxori műkincs-feketepiacon feltűnt nagy mennyiségű lelet híre – ha lassan is – eljutott a hatóságokhoz: a nyomozás az Abd-el-Rasul családhoz vezetett.)

cache2.jpg

A régész, Emil Brugsch, aki természetesen a feliratokat is el tudta olvasni, megrendülve vette számba a leletanyagot: A közel ötven ókori előkelőség között 10 fáraó(!) feküdt királynék, hercegek, hercegnők és főpapok társaságában.
Az ókori Egyiptom történetének legnagyobbjai közül is többen: pl. 2. (Nagy) Ramszesz,
ii_ramszesz_mumiaja_1760542_3258.jpg

Amószisz és Tutmószisz is. A múmiák a 17-21. dinasztiák korából származtak, a legkorábbiakat az i.e. 16., a legkésőbbieket az i.e. 11. században temették el.

cache3.jpg

Persze nem ide, ebbe a gyűjtősírba, de eredeti nyugvóhelyükön nem voltak biztonságban: majdnem minden királysírt kiraboltak, sokat már pár évvel/évtizeddel a temetés után. (Ezért is volt akkora szenzáció Tutanhamon sírjának felfedezése – bár a sírkamra ott sem volt érintetlen, a fáraó szarkofágját rejtő oldalkamra kivételesen eredeti állapotában maradt.)

A koporsókon és a múmia-pólyákon talált feliratokból kiderült, hogy ebbe, az eredetileg 2. Pinedzsem thébai főpap számára készült sírba az i.e. 10. század első felében kerültek a múmiák - Sziamon fáraó uralkodásának idején -, miután már korábban is többször átköltöztették őket a papok, a sírrablók elől menekítve a nagy elődöket.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr5113403523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása