Ha hinnék a misztikumokban, meggyőződéssel állítanám, hogy az egyiptomi Síva városának elfoglalására indult katonákat betemető homokvihar nem a véletlen műve volt. Így csak véletlennek – különös, hátborzongató véletlennek – tartom az esetet, amelyet már Hérodotosz leírt, de korunkban sokáig legendának tartották, míg néhány évvel ezelőtt egy olasz régészcsapat meg nem találta Kambüszész perzsa uralkodó eltűnt hadseregét Síva előtt, egy völgyben. Bár a Hérodotosz által említett 50 ezres szám túlzónak tűnik, de tény, hogy rengeteg perzsa harcos maradványa fekszik itt: „A völgy szó szerint tömve van a halott katonák csontjaival” – mondja az egyik kutató a Discovery forgatócsoportjának.

Perzsák_jav.jpg

A homokvihar által elpusztított hadsereg története tovább növelte a már korábban is híres sívai jósda hírnevét. Nagy Sándor is fontosnak tartotta, hogy elzarándokoljon ide – hadsereg nélkül, szerény kísérettel(!) -, és meg is kapta jutalmát a szent helytől: istennek nyilvánították - ez jelentősen megkönnyítette, hogy az egyiptomiak a fáraók jogos utódjának ismerjék el őt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr346568301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása