Gondolom, nem kis meglepetést jelentett az amerikaiaknak, amikor megtudták (pár évtizedes késéssel), hogy a németek az orruk előtt, az amerikai kontinensen építettek bázist a háború kellős közepén. (Még ha csak egy meteorológiai állomásról van is szó.) Labrador északi csücske kis szigeteinek egyikén állították föl 1943-ban (tengeralattjáróval szállították a felszerelést) úgy, hogy a bázis teljesen észrevétlen maradt – 1980-ig, akkor is egy német kutató segítségével találta meg a kanadai parti őrség.

Az U-537 tengeralattjáró 1943 szeptemberében 30-án indult Kielből és október 22-én ért Labradorba, a Martin-öbölbe. Az állomást két nap alatt fölállították egy kis szigeten, aztán visszaindultak. Bár a visszaúton több repülőtámadás is érte őket, ezeket sikerült komolyabb sérülés nélkül átvészelniük és december 8-án már ki is kötöttek a lorienti bázison (Franciaországban).

A „Kurt” (személyzet nélküli) meteorológiai bázis az Atlanti-óceánon tevékenykedő tengeralattjárók számára szolgáltatott időjárási adatokat. Akkumulátorai több hónapi működést tettek volna lehetővé, de csak néhány hétig volt tisztán fogható az adása, ezután zavarni kezdte egy másik – amerikai, vagy kanadai - adó. Mivel az amerikai és kanadai háborús dokumentumokban nincs nyoma az esetnek, ez alighanem puszta véletlen volt.

Létezése német oldalon is feledésbe merült, de aztán egy amatőr kutató (Franz Selinger) az állomás felállítását irányító mérnök, Kurt Sommermayer iratai között megtalálta a bázis építéséről szóló információkat, pár fényképpel együtt. Ezek segítségével került sor végül 1980-ban az állomás újra-felfedezésére. Az amerikai kontinens egy darabjának német birtokbavételét bizonyító állomás-maradványok az ottawai hadimúzeumba kerültek.

kurt-1.jpg

Kurt2.jpg

kurt_weather.jpg

Kurt_térkép2.jpg

Labrador.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr696714653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.09.21. 19:47:36

Azért... Pár doboz és antenna KANADÁBAN a semmi közepén még nem bázis, azt a kattintásvadász mindenedet.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.09.21. 20:09:33

@Eltévelyedés:
Hát... egy (katonai célokat szolgáló) német meteorológiai bázis is épp elég meglepő Észak-Amerikában. (Labrador akkor még nem tartozott Kanadához.)

Azt azért gondolom sejtetted már a kattintásnál is, hogy fegyveres erők nem maradhattak volna észrevétlenek a szövetségesek orra előtt.

paperboy 2014.09.21. 20:30:06

Kicsit jerevani a hir. Nem az orruk elott hanem labradorban es nem bazis hanem egy antenna akksival.

magyarparaszt 2014.09.21. 22:10:21

@paperboy: De azt nem lehet úgy ordítani! Sokkal katonásabban hangzik a katonai bázis, mint a magányos antenna...

Gour (törölt) 2014.09.21. 23:13:09

Néha azért van már tele a hócipőm az indexel, kitesznek egy figyelemfelkeltő címet és egy jelentéktelen cikk van mögötte. Kicsit szomorú ahogyan "elblikkesedik" a kedvenc netes hírportálom.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.09.22. 00:11:31

@paperboy:
Nem az orruk előtt, hanem Labradorban?
Talán elkerülte a figyelmedet, hogy Labrador Észak-Amerikában van.
Ott berendezkedni,
akárhogy nevezed is a mérőműszerekből, antennákból, rádióadóból és akkukból álló állomást,
merész és meglepő vállalkozás volt a németektől,
a fityma indokolatlan.

Fishi 2014.09.22. 00:34:38

De mér kell még visszaszólni is, mikor tudod, hogy saras vagy... De legyen neked gyereknap, tessék, ilyeneket találtam az értelmező szótárban, melyik klappol szerinted?

"Távol, gyak. idegen területen létesített, katonailag megerősített hely"

"Hadsereget ellátó terület"

"Központi telep"

vajdasagi 2014.09.22. 06:48:42

@magyarparaszt: +1

Az nagyon figyelemreméltó, hogy minden olvasó mennyire egy véleményen van itt. Kivéve persze a "szerzőt" :-)

madmanic78 2014.09.22. 07:33:39

Ha elkészültek volna az atombombával és azt robbantották volna fel New York kikötőjében, ti akkor is rinyálnátok, hogy "nem is bázis vót hanem bombaaa...."

Szerintem meg érdekes, hogy a mai napig derülnek ki a 2.vh. ról meg titkos akciókról információk.

Mék akkor is ha nembáziscsakantenna..

Beer Monster 2014.09.22. 10:16:00

Legalább egy térkép lenne róla. Anélkül nemcsak lapos és némileg szenzációhajhász, hanem teljesen üres a cikk.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.09.22. 10:27:19

@vajdasagi:

Tízezer olvasóból 3-4 magyarparaszt? Minden írásomnál kiegyeznék az aránnyal.
(Főleg, hogy van itt másféle értékelés is, a facebook lájkokról nem is beszélve.)

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.09.22. 10:31:44

@Beer Monster:
Ez is mekkora hülyeség, már megbocsáss,

egy térkép töltené meg tartalommal a cikket?

De mindent az olvasóért: Fölteszem a kedvedért.

Warlimont 2014.09.22. 10:49:53

Nem ertem az itt fanyalgokat. Szerintem ez egy teljesen jo sztori, egy apro reszlet a nagy kirakosba. A "bazis" szo talan felrevezetö es többet igert (en valami kemközpontrol szolo cikkre gondoltam kattintaskor), de jo ez. 43 öszen mar az is nagy dolog volt a nemeteknek, hogy egy tengeralattjaro eljutott olyan messzire a szövetsegesek fölenye mellett, kirakta a cuccot, majd epsegben hazaert.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.09.22. 11:47:02

@Fishi:
Én is utánanéztem, és a következőt találtam a bázis egyik lehetséges jelentéseként: telep.
Ez a kifejezés meg elég jól alkalmazható az itteni létesítményre,
annyira, hogy már önmagában megbuktatja a nagy kattintáscsalogató átverés legendáját.
idegen-szavak.hu/b%C3%A1zis

Köves D. Gábor 2014.09.22. 12:07:15

Ebben a cikkben volt néhány újdonság, amit eddig nem is ismertem. Pl. a rádióadás zavarása. Vagy a képek az állomásról. Ezek a sztorik érdekesek. És lehetne folytatni őket. Pl. a hidegháború idején az ellenséges blokk területén létesített titkos fegyverraktárakkal és egyéb objektumokkal, amelyeket szabotázs/diverzió/partizánháború céljából deponáltak, ha a háború felmelegedne.

Beer Monster 2014.09.22. 18:29:05

Jesszusom :( Módosítom, kitűnő a cikk, sőt a szerző sem hisztis. Mitöbb már azt is tudhatjuk belőle, hogy egy sziget Ny-i partján történt. Szerényen megjegyzem, hogy arra ebből (nekem) még nem sikerült rájönnöm, hogy miért is érdekes ez, továbbá hogyan lehetséges, hogy a 80-as évekig egy lélek sem járt arra, sőt még keresve is nehezen találták meg. Mert ehhez tudni kéne, hogy a kontinenshez képest hol helyezkedik el, milyen távolságban lehetnek támaszpontok, lakott területek, repülési és hajózási útvonalak. De én ehhez nem vagyok elég jó geográfus. Természetesen ez a mi hibánk, olvasóké, ha ebből a "térképből" nem jövünk rá, na de így kerek a világ.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.09.22. 19:13:16

@Beer Monster:

Én nyilván valami csodabogár vagyok, mert térkép nélkül is tudtam, hol van Labrador.
Sztem iskolai anyag, ha nem ált. akkor közép-, de mindegy,
ha már egyszer belekezdtem az oktatásba, íme, az újabb térkép. (Ahelyett, hogy jól fenékbe billenteném a lusta tanulót, aki nem képes arra az egy-két kattintásra, amelyekkel én eljutottam a képhez.)

Beer Monster 2014.09.23. 12:20:06

Végül egyre tartalmasabb lesz a cikk. Erről ugyan hiányzik a piros pötty, de kis rejtvényfejtéssel a kettőből már össze lehetett rakni, hol van.
Várjuk a további olvasói véleményeket! ;)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.09.30. 16:28:25

@hem: Oké, lehet vitatkozni azon, mi a bázis definíciója, és őszintén, én sem tízezer fős harci alakulatokat vártam, de legalább 5-10 nyeszlett rádiós kémet, tudóst, de legalább Herr Bauer ülhetett volna ott a kutyájával.

A térképes fanyalgóknak: Én sem tudtam _Pontosan_ hol van Labrador (de, itt a kertünkben ül kettő, ha-ha) de tudom használn a térképet, két kattintás és megvolt.

És azután mondtam, hogy egy 35 évig meg nem talált antennatelep azért nem a szövetséges erők orra előtt van.

De azért fáj, hogy személyes támadásnak vetted, egyik magyarparaszt kollega sem anyázott, mindenki csak finoman jelezte, hogy ez picit sok volt.
Nyilván azért kattintottam, én legalábbis, mert érdekelt a cikk, és tényleg érdekes, hogy írtál róla, de szenzációnak tálalni túlzásnak éreztük ennyi. És ezért le lettünk parasztozva.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.10.01. 10:17:44

@Eltévelyedés:

"Magyarparaszt" nickkel kommentelt valaki (akivel aztán egy másik hozzászóló is "azonosult"),
és nem bírtam kihagyni a magas labdát.

Poén volt, bocs, ha erősnek érezted.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2014.10.01. 10:25:46

@Eltévelyedés:

Szenzációnak talán nem szenzáció, de ha belegondolsz, hogy a németek de facto "birtokba vették" az amerikai kontinens egy darabkáját a vh alatt...
Érdekességnek épp elég nagy a közléshez.
süti beállítások módosítása