Erwin Rommel? Ez „az a Rommel”? A sivatagi róka? Az egyik – ha nem a – legkiválóbb német tábornok a 2. világháborúban, Hitler kedvence, akit még Montgomery és Churchill is tisztelt? De hiszen még csak az első világháborúban vagyunk, nagyon fiatalnak kellett lennie…
És: Ő az, valóban. Fiatal, az 1917-es caporettói áttörés idején még csak 26 éves, de már főhadnagy, egy rohamszázad vezetője, aki egy olasz magashegyi védőkörletet bravúros elfoglalásáért kapta a kitüntetést.
És „Pour le Merite” (a kiválóságért)? Francia elnevezésű lenne a legmagasabb német kitüntetés? Bizony. Nagy Frigyes alapította és udvarában a francia volt a társalgási nyelv. Más kérdés, hogy különös érzés lehetett – megkockáztatom: nem volt igazán szerencsés – több/sok francia katona megöléséért francia nevű kitüntetést kapni. (Leginkább pilóták kapták meg: ők fogytak a leggyorsabban…)

A caporettói áttörés különben fényes siker volt a Monarchia és szövetségese a Német Császárság számára. (Egy német hadsereg harcolt a K.u.K. csapatok oldalán.) Az olasz hadsereg szinte teljesen megsemmisült, 300 000 katonájuk került hadifogságba, 400 000-en dezertáltak. Olaszország összeomlását a sebtében átdobott francia és angol hadosztályok, meg a nagy őszi esőzések akadályozták meg: a hatalmasra duzzadt Piave-n már nem tudtak időben (menetből) átkelni a támadók. Aztán a német segítséget visszahívták, átirányították a franciaországi hadszíntérre, a kimerült K.u.K. csapatok pedig védekezésre rendezkedtek be.

Bár Rommel a háború után „Gyalogság előre” címmel írt könyvet, mégis a 7. páncélos hadosztály vezetését választotta a Franciaország elleni hadjárat során.
Hitler ugyanis korábban olvasta a könyvet és már ekkor fölfigyelt írójára. A lengyelországi hadjárat idején Rommel (aki itt vette észre az egyre jobb páncélosok megnövekedett jelentőségét) Hitler testőrségének parancsnoka volt, és kedvence lett, ezért választhatott magának parancsnoki posztot.

A Pour le Merite-et 1918-ban megszüntették, de polgári változatát (ilyen is volt) néhány év múlva újjáalakították. Az első kitüntetettek között volt Albert Einstein is (1923-ban).

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr8113347463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása