A spanyol „Nagy Armada” legyőzése (1588) után Anglia lett a világtengerek ura – gondolhatnánk. De nem egészen ez a helyzet. Németalföld/Hollandia a világon elsőként alapított a kereskedelmet/gyarmatosítást támogató  nagyvállalatot (Holland Kelet-indiai Társaság - 1602), és a kereskedőhajók ezrei az óriási gazdasági hasznon túl a hadiflotta hátterét is biztosították. (Hasonlóan a Földközi-tengeri hatalom Velencéhez.) A 17.-18. században Hollandia minimum Angliával egyenrangú tengeri nagyhatalom volt, sőt, időnként fölé is nőtt.
A Németalföld kisebb-nagyobb részét birtokló, később már inkább csak időnként megszállva tartó Spanyolországról és Franciaországról nem is beszélve – 1676-ban a spanyolok Hollandiától kérnek és kapnak tengeri segítséget a franciák elleni háborújuk során.
Az angolok elleni tengeri háborúik során számtalan kisebb-nagyobb győzelmet arattak (a legjelentősebbek talán az ú.n. „négynapos csata” – 1666, és az 1672-74-es háború 4 csatája, amelyekben de Ruyter holland admirális az egyesült angol-francia hajóhadat is újra és újra legyőzte),
fourdaysbattlecouncil.jpg                                         (metszet a "négynapos" - dunkirk-i - csatáról)

de az angolok a legmegalázóbbnak a chatami hadikikötő elpusztítását érezték.
1667. júniusában a de Ruyter vezette holland flotta fölhajózott a Medwey folyón, betört a kikötőbe és elpusztította az ott állomásozó angol hajókat.  van_soest_attack_on_the_medway.jpg                                      (A chathami - medwey-i - csata)

Fölgyújtotta a hajóépítő műhelyeket és a kikötő egyéb épületeit, majd magával hurcolva az angol flotta vezérhajóját, a „Royal Charles”-t diadalittasan távozott.

800px-bol_michiel_de_ruyter.jpg                                                       (de Ruyter holland admirális)

Angliát megalázták - a fővárosban, ahol nem sokkal korábban tűzvész is pusztított, valóságos pánikhangulat uralkodott: nem tudhatták, mikor térnek vissza a hollandok és foglalják el Angliát. Megrohanták a bankokat, volt, aki elásta pénzét(!), hogy ne kerüljön a hódító hollandok kezébe. Noha ezek túlzó reakcióknak tűntek akkor, a hollandok tényleg visszatértek – két évtizeddel később. Bár hadsereggel jöttek, a szituáció egészen más volt már ekkor, amihez persze a huszonegy évvel korábbi események is hozzájárulhattak:
A megszégyenített angolok egyre inkább elfordultak királyuktól, a halott Cromwellt kihantoltató, fölakasztató, majd lefejeztető(!) Károlytól („a Lord Protector idejében ilyen gyalázat nem fordulhatott volna elő”), és egyre kevésbé tolerálták katolicizmusát és egyáltalán a hagyományos királyi uralkodást.  

1688-ban Orániai Vilmos húszezer katonával szállt partra Angliában (ekkor már Károly öccse, Jakab uralkodott, de bátyjáéhoz nagyon hasonló szellemben), és - a zömmel protestáns ország sok polgára (és katonája) támogatásának köszönhetően is - a trónra ült.
king_william_iii_of_england_1650-1702.jpg                                                 (3. Orániai Vilmos angol király)

És bár tudjuk, hogy Vilmos "hódítását" az angolok többsége is támogatta, és a valódi hatalom a parlament kezébe került - mégis tény: Anglia új (társ)királya (feleségét, Jakab lányát is megkoronázták) egy holland sereg élén érkező holland herceg lett. (Anglia földjén Hódító Vilmos óta nem volt sikeres invázió, a spanyoloknak, franciáknak sem sikerült - még Hitlernek sem -, a kis Hollandiának igen…:) )

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr9814058292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savaz 2018.06.20. 13:41:27

Nem a Temzen hajoztak fel es nem a Londoni kikotot pusztitottak el.

A Medway folyon hajoztak fel es a Chathami hadikikotot pusztitottak el. A Medway is a Temze torkolatanal omlik a tengerbe, ennyi a kozos pont. Legalabb a Wikit megnezhette volna a szerzo!

en.wikipedia.org/wiki/Raid_on_the_Medway

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.06.20. 14:02:17

@savaz: Szó szerint. Mea culpa, mea maxima culpa.

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.06.21. 12:10:10

@savaz: A szerző különben megnézte a Wiki-t, csak nem a megfelelő cikket:
"A kereskedelmi versengésből támadt hollandiai háború balul ütött ki, és Ruyter németalföldi tengernagy a Temzén a király és London lakóinak szeme láttára felgyújtotta az angol hajóhadat."
hu.wikipedia.org/wiki/II._K%C3%A1roly_angol_kir%C3%A1ly

Persze mindig több forrásból táplálkozom, és a jó verziót is olvastam, de valamiért ez, a rossz maradt meg. (Talán mert ez a látványosabb/hangzatosabb...)
süti beállítások módosítása