XII. Károly svéd király kiváló hadvezér volt - amúgy. De a lőfegyvereket nem szívlelte, azt tartotta, hogy csak a gyávák lövöldöznek egymásra távolról, a bátor harcos közelharcban győzi le ellenfelét. Így aztán kedvenc sportját, a medvevadászatot is vasvillával(!) űzte. (Pedig nem a középkorban vagyunk: a 17-18. század fordulóján!)

18 éves volt csak a "nagy északi háború" kitörésekor (1700 - ellenfelei a dánok, a lengyelek és az oroszok), de zseniális hadvezérnek bizonyult, sorra aratta a győzelmeket: előbb a dánokat kényszerítette békére, aztán a szászokat/lengyeleket (Lengyelországnak szász királya volt). Az oroszokat is többször legyőzte, de aztán a döntő (Poltava melletti) csatában vereséget szenvedett tőlük. Ebben a vereségben alighanem a lőfegyverekkel szembeni ellenszenvének is szerepe volt: bár katonáinak természetesen voltak puskái, az oroszok 72 ágyújával szemben a svéd sereg mindössze 2-vel(!) rendelkezett.

Naná, hogy egy puskagolyó oltotta ki az életét: a halálos lövés 1718-ban, Norvégiában, egy vár ostroma közben érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr96543333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása