A kereszténységnek is voltak erőszakos térítői: gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor az inka uralkodó a földre ejti a Bibliát, mert nem érti, miért kéne tisztelnie (hogyan is érthette volna?), s ez elég ok Pizarro csapatának, hogy lemészárolják kíséretét, őt magát meg fogságba ejtsék (később ki is végezték). Vagy emlékezzünk a spanyolországi, meg a szicíliai (stb.) arab-üldözésekre, egyáltalán az inkvizícióra…

De az ISIS erőszakos térítőinek - áttérsz az iszlámra, vagy meghalsz/jobb esetben csak elveszted minden vagyonodat és elűznek az otthonodból -,
szóval a véreskezű iszlám hittérítőknek is vannak elődei/példaképei, például a Mahdi, a 19. század végi Szudánból.
A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve: Muhammad Ahmed eredetileg csak az erkölcsök romlása, a korrupció, az óriási társadalmi különbségek ellen emelt szót – egyre hangosabban, a tömeges szegénység miatt egyre nagyobb számú hallgatósága előtt. Az iszlám előírásait legszigorúbban követő és betartató államban látta a megoldást, és 1881-ben fegyveres felkelést indított létrehozására. Sikeréhez nagyban hozzájárult a zavaros politikai helyzet: a korábban – Egyiptom részeként – a török birodalomhoz tartozó Szudán fölötti ellenőrzést épp ekkor vették át az angolok (Egyiptommal együtt). Mivel azonban az egyiptomi zavargások meg az afganisztáni konfliktushelyzet (az oroszokkal kerültek ott szembe) lekötötte a figyelmüket és erejüket, nem tudtak úrrá lenni a helyzeten: a felkelők sorra semmisítették meg az angol seregeket, a fővárost, Kartúm-ot is bevették.
Ha csak függetlenségi harcról lett volna szó, akár elismeréssel is adózhatnánk a Mahdinak és harcosainak,
de a „megváltó” (a "mahdi" szó nem kevesebbet jelent) dzsihádnak nyilvánította mozgalmát, és elrendelte minden hitetlen megölését. (Ha a halálraítélt áttért az iszlámra, életben maradhatott – sokan megtették, még Darfur kormányzója is).
Bár a Mahdi 1885-ben meghalt, követői még sokáig tartották magukat: Lord Kitchener csak 1898-ban tudta legyőzni a mahdistákat (géppuskákkal), és visszaállítani Szudánban a (minden vallást megtűrő) brit uralmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr836621013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása