Nem túl nagy területe és relatíve kisszámú népessége ellenére Skandinávia meglepően nagy szerepet játszott Európa történetében. És most nem arra gondolok, hogy a dán és svéd királyok (főleg az utóbbiak) komoly tényezők voltak a késő középkori és az újkori hatalmi vetélkedésekben (30 éves háború, északi háborúk),
hanem hogy a kora középkori európai népmozgások milyen nagy százaléka indult innen, ez a térség valósággal ontotta magából az Európát elözönlő népeket.
Nehezebb Skandináviával össze nem köthető (jelentős) népet találni ebben a korban (pl. a kelták), mint olyanokat, akik vagy hosszabb-rövidebb ideig itt éltek, és ott megerősödve rajzottak szét a kontinensen (germánok), vagy eleve innen indultak.
Ez utóbbiak között találunk olyan különleges meglepetést is, mint a ruszok, akik egy szláv népnek nem csak uralkodói dinasztiáját/vezetőrétegét, de nevét is adták: az oroszokról van szó. De innen indultak az angolok is: Dánia délkeleti részéből kerültek a később róluk elnevezett Angliába. A germán szászokkal és a szintén északi – Jütland szigetéről származó – jütökkel egyesülve alkották az angolszászokat, akik többszáz éven át uralták Angliát, egészen a dán hódítók megjelenéséig. Svend dán király 1013-ban győzi le az angolszászokat, majd 1016-tól Svend fia, Nagy Knut - vagy Kanut – (1035-ig) Anglia királya. Halála után rövid időre újra az angolszászok kezébe kerül az ország, de a szintén skandináv (normann) származású francia herceg, normandiai Hódító Vilmos 1066-os hastingsi győzelme után új korszak kezdődik az angol történelemben.
(És hát ugye a franciák is germán eredetűek - a frank germán törzs volt-, a németekről nem is beszélve, a germánok skandináv kötődéséről meg már volt szó följebb.)

Nem folytatom a sort (a gótok, normannok és longobárdok itáliai történetét lásd itt),
inkább megismétlem: a mai nyugat-európai népek között kuriózumnak számítanak azok, akiknek nincs (származási) közük Skandináviához,
de a skandináv nyomokat megtaláljuk Közép-és Dél-Európában, sőt, (elsősorban az oroszokon keresztül) Kelet-Európában és Ázsiában is…

ExpansionGermanischerVoelker1000-0.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr606659235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása