Már azon is el lehet tűnődni, milyen különös, hogy egységes Olaszország csak 1861 óta létezik (Németország meg csak 1871 óta!), miközben Magyarország már több, mint ezer éve (még ha nem is mindig függetlenül)...
De az talán még érdekesebb, hogy hány nép telepedett le itt a történelem kezdeteitől (több tucat), közöttük olyanok is akik egészen távolról indultak (pl. a gótok és a normannok Skandináviából).

Az ókori Itáliában élt számtalan népcsoport közül talán legérdekesebbek az etruszkok, akiknek eredete máig sem teljesen tisztázott, és természetesen a rómaiak, akik fokozatosan meghódították egész Itáliát, majd az egész Földközi-tenger környékét, az ókor egyik legnagyobb (és az utókorra egyik legnagyobb - kulturális - hatású) birodalmát hozva létre.

A római birodalom története viszonylag eléggé ismert, földolgozott, a bukása utáni események talán már kevésbé.
Például, hogy 493-ban a keleti gótok is Itáliát választották hazájuknak - megdöntve az utolsó római császárt leváltó Odoaker uralmát. Itt írta híres könyveit (a rómaiak ill. a gótok történetéről) Iordanes, gót történetíró. (A gótokról szóló "Getica"-ban idézi Priszkosz rétor bizánci történetíró hunokról szóló leírását. Ez a leghitelesebb forrásunk a hunokról - az eredeti, Priszkoszé, aki követként járt Attilánál, elveszett. Gárdonyi Géza "A láthatatlan ember"-ének is ez az alapja.)

A gótok államát Bizánc rombolta szét (555), föl akarták támasztani a "nagy Rómát", keletről egyesítve a birodalmat, de nem volt hozzá elég erejük. Hamarosan egy germán nép, a longobárdok (hosszú szakállúak) alapítottak itt királyságot, amely 200 évig állt. Bár fölvették a kereszténységet, amikor a pápai állam területét is el akarták foglalni, a pápa segítségére siető frankok legyőzték őket, államukat is megszüntették. (Emléküket a "Lombardia" név őrzi: Olaszország legnépesebb régiója.)

Az arabok és a normannok Szicíliában váltották egymást. Az arabok a 8. századtól kezdték birtokba venni a szigetet, később önálló emírséget is alapítottak itt. A normannok fokozatosan szivárogtak be ide, eleinte zsoldosként, aztán önálló közösségeket alapítottak. A 11. században már annyira erősek voltak, hogy önálló királyságot alapítottak, és átvették a sziget irányítását.
Ami persze nem jelenti azt, hogy az arabok teljesen eltűntek volna, sokan asszimilálódtak, akár a kereszténységet is fölvéve. (Bár erre sokáig nem volt volt szükség: a szicíliai normann királyságban eleinte teljesen elfogadott/egyenjogú volt az iszlám vallás is.) 
És még hány népcsoport van itt! - néhány csak genetikailag, de jónéhány önálló kultúrával is - és most csak Szicíliáról beszélek, de a csizmában nyilván hasonló a helyzet (mint ahogy a Kárpát-medencében is)...
Pár név a wiki-ből: görögök, lombardok, arberes albánok, katalánok, aragónok, kasztíliaiak, szárdok, provanszálok, okcitánok... stb.

És hogy mi tartja össze ezt a heterogén közösséget, Olaszországot? A közös nyelv, kultúra, a közös történelem (még ha csak 150 éves is) emlékei,
mindaddig, amíg ezeket gondosan ápolják, nem hagyva, hogy egyéb (pl. gazdasági) érdekek megfakítsák őket...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr596608539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása