Nem csodálkoznék, ha jópáran már a névre is rácsodálkoznának: Kurland nem túl sűrűn szerepel a napi hírekben – ma már egyébként Lettország része.

Amikor a gyarmatosítás első hulláma – a nagy földrajzi felfedezések nyomán – elkezdődött (a 16-17. században), a – perszonálunióval összefűzött - lengyel-litván állam hűbérese volt, egy részleges függetlenségű kis hercegség. Az 1600-as évek közepén uralkodó hercege, Jakab azonban egy jól sikerült házassággal – a brandenburgi választófejedelem lányát vette felségül – olyan gazdaggá tette Kurlandot, hogy a kincstár komoly, óceáni hajózásra is alkalmas hajókból álló flotta felszerelését is finanszírozni tudta.
A két hajóból álló első expedíció (1649-ben) Nyugat-Afrikát célozta meg, és ha már eljutottak odáig, úgy döntöttek, hogy birtokba is veszik… legalább egy apró darabját: egy szigetet a Gambia folyón. Vagy nem tudták, vagy nem törődtek vele, hogy a szigetet Anglia már lefoglalta: település még nem volt a szigeten, a kurlandiak viszont alapítottak egyet, Sankt Andreas névvel. A szigetet átkeresztelték Neu-Kurland-ra, és egy erődöt is emeltek védelmére. Ezzel együtt sem tudták persze megvédeni: 1659-ben a hollandok elfoglalták a rövid életű kurlandi gyarmatot, aztán 1661-ben jöttek újra az angolok, és helyreállították az eredeti „tulajdonviszonyokat”.
Ugyancsak 1659-ben veszett el a második, már sokkal nagyobb - 1654-ben alapított – kurlandi gyarmat, Tobago (Dél-Amerika északkeleti partvidéke előtti sziget). Ezt egyébként a változatosság kedvéért szintén Neu-Kurland-nak neveztek át, és szintén a csúnya hollandok vették el tőlük.
Akiktől ezt a szigetet is visszavették az eredeti tulajdonosok, a spanyolok – jóval később (1797-ben) meg Anglia birtokába került -, de Kurlandot ez már nem érdekelte: a balti térség háborúi során hol egyik, hol másik szomszédjának „külbirtoka” lett, gazdagsága, relatív függetlensége, gyarmatosító kedve is rég elenyészett.
Csak a dicsőség "fénylik át a századok ködén" (khm:)): Kurland volt a történelem legkisebb gyarmattartó "hatalma".

Vitorlás.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmierdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr16650031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.09.08. 12:15:58

ez az írás nagyon tetszett :)
küldtem egy mailt, ahogy ígértem...
süti beállítások módosítása